EU opinion & policy debates - across languages | BlogActiv.eu

“Groupthink is said to occur when a group makes faulty decisions due to group pressures to conform. Groupthink often leads to deterioration in moral judgment, a demonization of other groups, ignorance of alternative approaches and, ultimately irrational actions.”

In cursul iernii trecute, vestul a hotarat, fara acordul Moscovei, sa aduca la putere la Kiev un guvern care nu poate fi calificat, in urma recentelor atacuri impotriva separatistilor, decat ca unul fascistoid, chiar daca nu fascist 100%.

Consecintele incercarii de extindere a NATO/UE intr-un stat-tampon ca Ucraina, vital pentru interesele de securitate si economice ale Rusiei, nu au intarziat sa apara. Ucraina este acum in plin razboi civil, si nici un efort diplomatic nu mai poate decat atenua, nicidecum stopa, cursul evenimentelor.

Comparand ceea ce se intampla astazi in Ucraina cu revolutiile din 1989 sau “revolutiile colorate” din 2004, nu putem sa nu constatam ca asemenea mega-transformari nu pot avea sanse de succes daca Rusia nu este de acord cu manevrele politico-militare ale vestului.

Planificarea de catre expertii vestici a transformarilor din Kiev este rodul unei erori care afecteaza destul de frecvent deciziile acestora, cunoscuta de sociologi sub numele de “groupthink” : oameni bine educati, inteligenti si capabili profesional se aduna si iau decizii in grup, ce au in practica consecinte de-a dreptul catastrofale.
Excluderea Rusiei din G8 si alte sanctiuni nu vor ajuta la nimic, partida a fost pierduta de vestici din momentul in care au decis sa porneasca la drum fara a avea pe rusi de partea lor, adica de la bun inceput. Ceea ce vedem acum sunt numai consecintele unei planificari strategice total eronate, pentru care promotorii ei vestici vor trebui sa plateasca cu varf si indesat : somajul nu este numai pentru cei din industrii sau servicii …

Author :
Print
EurActiv Network