EU opinion & policy debates - across languages | BlogActiv.eu

Ieri, 13 Februarie Cameria inferioara a Parlamentului Belgian a adoptat un proiect legislativ privind legalizarea eutanasiei minorilor cu un scor de 86 de voturi pentru, 44 impotriva și 12 abțineri. Ținând cont de faptul că legea a primit un aviz pozitiv din partea senatului, aceasta  va fi trimisă ulterior Majestatii Sale Phillippe, Regele Belgienilor, spre a fi semnată.

Belgia a devenit un pioner global în ceea ce privește legalizarea eutanasiei în cazul adulților în 2002. Prin abolirea limitei de vârstă, legea a devenit mult mai radicală. Belgia este singura țară din lume ce e pe cale să ratifice legalizarea eutanasiei copiilor, indiferent de limita de varstă. Așa numita plasă de siguranță invocată de lege prevede consensul părinților,  consultare psihologică și pshihiatrică, totuși este greu de crezut că un copil de 5, 10 sau chiar de 15 ani are capacitatea de a „ alege”  să moară. Legalizarea eutanasiei adulților în Belgia a provocat nenumărate abuzuri din 2002 până în prezent. Persoane care, potrivit prevederilor legale nu se încadrau în tiparul reglementat al eutanasiei, au fost totuși eutanasiate la cerere (sau poate că nu) fie au ascuns sub preș cazuri grave de malpraxis în care au avut de suferit persoane din grupuri vulnerabile printre care și persoane cu dizabilități, iar multe dintre aceste abuzuri nu au fost documentate.

Prezenta lege  încalcă grav articolul 2 al Convenției Europene al Drepturilor Omului în care este stipulat foarte clar că “Dreptul la viaţă al oricărei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzată cuiva în mod intenţionat.”[1]

Trebuie să recunoaștem faptul  că fiecare persoană este înzestrată cu demnitate intrinsecă și inalienabilă din momentul concepției până în momentul morții naturale. Practica eutanasiei trebuie interzisă și nicidecum tolerată. Este o crimă să induci copiilor aflați în faza terminală faptul că viața lor nu mai are nicio importanță și că nu mai merită trăită. Niciun copil nu ar trebui să poarte greutatea răspunderii de a lua această decizie.

În calitate de membru al societății civile globale și reprezentant a peste 1 milion de tineri din lumea întreaga, am luptat împotriva acestei legi, atât la Bruxelles cât și la Strasbourg în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Am avut ocazia să interacționez cu deputaț PACE din 47 de țări membre ale Consiliului Europei în vederea semnării unei Declarații scrise împotriva legalizării eutanasiei copiilor în Belgia. Într-un efort comun cu alți membri ai societății civile, declarația scrisă a întrunit un număr suficient de semnături pentru a fi înregistrată.[2]

Este important de menționat faptul că un număr de 160 de medici pediatri din Belgia au semnat o scrisoare deschisă în care au specificat foarte clar că medicina modernă poate gestiona durerea copiilor în faza terminală și că este imposibil de a determina dacă un copil poate descerne în a alege eutanasia ca o soluție corespunzătoare.

Potrivit Rețelei Internaționale de îngrijire Paliativă a Copiilor (International Children’s Palliative Care Network )[3]eutanasia este exclusă în mod categoric ca fiind o parte componentă sau un substitut al îngrijirii paleative.

Cred că avem datoria să protejăm  demnitatea umană și  dreptul la viață.

„Singurul lucru necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic !”- Edmund Burke

 

 

 

Author :
Print
EurActiv Network